Palmzondag 2018

De week van het lijden en sterven van Jezus noemen wij vanouds de Goede Week, omdat ze uitloopt op Pasen, het feest van de opstanding van Christus. De dag dat Hij ook onze dood overwon en daardoor alles goed gemaakt heeft.

Jezus pelgrimeerde naar Jeruzalem om daar het paasfeest te vieren. Wij volgen Hem van dag tot dag. Vandaag staan wij met zijn leerlingen en de pelgrims langs de weg bij zijn intocht in Jeruzalem. Een uitbundige en feestelijke gebeurtenis.

Jezus zit op een ezel. Als een koning wordt Hij onthaald. Niet zomaar een koning, maar in Hem worden de beloften van het Oude Testament vervuld. Zijn macht is die van de armoede en de vrede die God eigen zijn.

Hosanna wordt er geroepen. Psalmwoorden klinken. Groene takken worden op de weg gelegd. De Messias-koning, zoon van David vestigt zijn heerschappij.

Zoals de Heer destijds Jeruzalem binnentrok zo ziet de Kerk Hem steeds opnieuw binnenkomen in de Eucharistie in de eenvoudige gedaanten van brood en wijn. Als pelgrims gaan wij op Hem af; als pelgrim komt Hij ons tegemoet en neemt ons mee in zijn opgang naar kruis en verrijzenis.