Benedictijns Centrum voor Liturgische Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen

De benedictijnse studie van de liturgie heeft in de Lage Landen een sterke traditie. De Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiestudies van de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Sint Willibrordsabdij in Doetinchem hebben nu het nieuwe Benedictijns Centrum voor Liturgische Studies (BCL) opgericht om deze traditie door middel van academische, kerkelijke en culturele projecten voort te zetten en verder te ontwikkelen.

“De interdisciplinaire benadering van de liturgie als rituele praktijk van de kerk is binnen het BCL belangrijk. De combinatie van Liturgische Theologie, Rituele Studies en Monastieke Spiritualiteit is uniek,” zegt Thomas Quartier, directeur van het Centrum en benedictijner monnik. “Wij hopen om daardoor de Nederlandse monastieke familie, kerken en sociale instituties door onderzoek en onderwijs te kunnen ondersteunen. Een aantal onderzoeksprojecten is al begonnen en er worden veel lezingen en cursussen aangeboden.”

Zowel de abdij als de universiteit ontsluiten een uitstekend internationaal netwerk voor het onderwijs en onderzoek van het BCL. Het centrum is nauw verbonden met de benedictijnse universiteit Sant’ Anselmo in Rome, waar een jaarlijkse zomercursus wordt aangeboden, die vanuit het Centrum mede gecoördineerd wordt. Daarnaast is er een directe link met het Liturgisch Instituut van de KU Leuven: de Vlaamse traditie binnen Liturgische Studies is een belangrijke inspiratie voor de werkwijze van het BCL in Nederland.

Voor nadere informatie, neem contact op met de directeur: T.Quartier@ftr.ru.nl

Dit persbericht, ook in het Engels: Persbericht oprichting Benedictijns Centrum voor Liturgische Studies van de Nijmeegse Faculteit