Preek Epifanie 2019

Godzoekers, dat waren de drie Koningen die de ster volgden welke hen bij Jezus bracht. De ster was voor hen uitgegaan. Zij volgden de aandrang van hun hart en hun verstand. Ze gingen op weg zonder te weten waarheen. Betlehem vonden ze gaandeweg. Door de ster te gehoorzamen. En zonder te weten wat ze moesten verwachten. Uiteindelijk vonden ze het koningskind in de zoon van Maria. En ze knielden voor Hem neer en erkenden en aanbaden het als Zoon van God.

Je kunt je dan ook afvragen of het niet God was die hén zocht. Ook wij beschouwen ons hier als Godzoekers, en ieder van ons heeft ooit een ster gezien die ons de weg heeft gewezen. Die ster is het geloof dat het firmament van ons leven verlicht. Ons geloof leidt ons door het leven, vaak langs omwegen, naar de plaats waar het geheim van God zich aan ons openbaart.

Dat geheim van God heeft een naam: Jezus Christus. De mens geworden liefde van God. Hij trekt ons tot zich. Het is uiteindelijk God die óns zoekt. God zoekt ons in Christus. Door mens te worden als wij. Hem belijden wij in deze Eucharistie als onze Heer en Hem aanbidden wij als onze God.

Lees de preek hier: