Evenementen Agenda

Geplaatst op

jul
24
vr
2020
Zen-meditatie – De weg gaan (abt Henry Vesseur osb, monnik) @ Abdijhoeve Betlehem, St. Willibrordsabdij
jul 24 @ 16:00 – jul 26 @ 14:00

Zen-meditatie – De weg gaan (abt Henry Vesseur osb, monnik)

Jezus zelf is de weg (Joh 14,16). Een spiritualiteit van het gaan naar een doel betekent het onderweg zijn naar God. Dat is de eigenlijke levensweg van de mens. De metafoor van de weg wordt in alle religies gevoed door de concrete ervaring van het gaan: pelgrimerend, meditatief, liturgisch. Door stiltemeditatie vanuit de zen-traditie, afgewisseld met het koorgebed van de monniken, gaan we onze weg van volledig stilzwijgen en christelijke inspiratie.

Let op: Dit programma maakt tevens deel  uit van de Zen-Retraites van de Willibrordsabdij. De kosten zijn 175 Euro.

Informatie:

jul
31
vr
2020
Bronnen: De wolk van niet-weten (dr. Johan te Velde osb, monnik) @ Abdijhoeve Betlehem, St. Willibrordsabdij
jul 31 @ 16:00 – aug 2 @ 14:00

Bronnen: De wolk van niet-weten (dr. Johan te Velde osb, monnik)

In de late Middeleeuwen ontstond er in Engeland een mystiek werkje van een onbekende auteur getiteld: ‘De wolk van niet-weten’. Hierin wordt benadrukt dat wij God niet kunnen kennen met het verstand, maar dat wij met liefdevolle aandacht ons kunnen richten op zijn verborgen aanwezigheid. Met elkaar willen we enkele aansprekende passages uit dit boek lezen, erover mediteren en er ermee in gesprek gaan.

Literatuur: De wolk van niet-weten , ingeleid door André Zegveld. Nijmegen: Gottmer 1974.

Informatie:

aug
21
vr
2020
Spiritualiteit: Heilig je gevoel (prof. dr. Thomas Quartier osb, monnik) @ Abdijhoeve Betlehem, St. Willibrordsabdij
aug 21 @ 16:00 – aug 23 @ 14:00

Spiritualiteit: Heilig je gevoel (prof. dr. Thomas Quartier osb, monnik)

Gevoel laat ons steeds weer op weg gaan naar het nieuwe, maar soms is het ook moeilijk om ermee om te gaan. Dat geldt voor zowel voor negatieve gevoelens zoals woede, als ook voor positieve gevoelens zoals liefde. In dit weekend verkennen we aan de hand van teksten uit de Bijbel, de Regel van Benedictus en de hedendaagse cultuur wat gevoel te maken heeft met onze spirituele zoektocht.

Literatuur: Thomas Quartier, Liefdesgeboden. Gevoel in het klooster van je leven . Baarn: Adveniat 2019.

Informatie:

sep
4
vr
2020
Levenswijsheid: Tot leven komen (prof. dr. Wil Derkse, oblaat) @ Abdijhoeve Betlehem, St. Willibrordsabdij
sep 4 @ 16:00 – sep 6 @ 14:00

Levenswijsheid: Tot leven komen (prof. dr. Wil Derkse, oblaat)

‘Tot leven willen komen en goede dagen beleven’. Benedictus noemt in de Proloog van zijn Regel juist dit als het diepste verlangen aan de wortel van de monastieke roeping. Dit geldt voor iedere levensroeping. Aan de hand van teksten uit de Schrift en de poëzie, met muziekvoorbeelden en beeldmeditatie wordt tijdens dit weekend het verlangen naar nieuw leven overwogen.

Literatuur: Wil Derkse, Een leefregel voor beginners. Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven . Tielt: Lannoo 2004.

Informatie:

okt
9
vr
2020
Spiritualiteit: Levensliederen ontdekken (prof. dr. Thomas Quartier osb, monnik) @ Abdijhoeve Betlehem, St. Willibrordsabdij
okt 9 @ 16:00 – okt 11 @ 14:00

Spiritualiteit: Levensliederen ontdekken (prof. dr. Thomas Quartier osb, monnik)

Vanouds hebben mensen de cruciale punten in hun leven met liederen bezongen die uitdrukking gaven aan het zoeken naar zin. Soms klinken psalmen samen met de liederen van onze jeugd. Samen vormen die geluiden de soundtrack van de spiritualiteit in het klooster van ons leven. We luisteren samen naar deze soundtrack, bekijken liederen die ons aan kunnen sporen om het leven te bezingen en te vieren.

Literatuur: Thomas Quartier, Levensliederen. Een soundtrack voor kloosterspiritualiteit . Heeswijk: Bernemedia 2020.

Informatie:

dec
4
vr
2020
Levenswijsheid: Op weg naar vrijheid en vitaliteit (prof. dr. Wil Derkse, oblaat) @ Abdijhoeve Betlehem, St. Willibrordsabdij
dec 4 @ 16:00 – dec 6 @ 14:00

Levenswijsheid: Op weg naar vrijheid en vitaliteit (prof. dr. Wil Derkse, oblaat)

Het wegrollen van de steen voor het graf. Op willen staan kan omgezet worden in een levenskeuze. Die vergt een toegestoken hand (opstanding lukt niet in je eentje), en de ontwikkeling van de eigen innerlijke spierkracht. In dit weekend worden zowel de bedreigingen als de groeivoorwaarden van onze innerlijke vitaliteit overwogen. Benedictus toont dat merkwaardigerwijs de gehoorzaamheid nieuwe vrijheid kan schenken.

Literatuur: Wil Derkse, Gezegend leven. Benedictijnse richtlijnen voor wie naar goede dagen verlangt . Tielt: Lannoo 2013.

Informatie: