Evenementen Agenda

Geplaatst op

okt
28
vr
2016
Abdijweekend o.l.v. vader abt en br. Thomas: Proeven van anders leven
okt 28 – okt 30 hele dag

Proeven van anders leven

Benedictijnse levensvorm vandaag

Een weekend verkenning, bezinning en uitwisseling

Stiltecentrum St. Willibrordsabdij Doetinchem – 28-30 oktober 2016

Begeleiding:

Prof. Dr. Thomas Quartier osb

Abt Henry Vesseur osb

Omschrijving:

Leven in een abdij oefent al eeuwenlang een grote fascinatie uit: op monniken die hun leven aldaar doorbrengen, maar ook op mensen rondom deze spirituele centra en de velen die zoeken naar een levensvorm die recht doet aan hun sterke en zwakke kanten. De kunst van het benedictijnse leven bestaat erin je open te stellen en ontvankelijk te zijn voor waar het om gaat. Maar al te vaak krijg je daar door de media een romantisch beeld van: alsof een benedictijnse levensvorm je alles voorschotelt, en je in alle rust en regelmaat lekker kunt relaxen. Het echte leven volgens de Regel van Sint Benedictus uit de 6e eeuw gaat dieper dan dat. Het betekent om echt anders te gaan leven dan je toch al deed. Je laat je keer op keer weer ‘storen’ en uit je vastgelegde patronen halen. Staat dat niet op gespannen voet met de concrete praktijk van het kloosterleven? En wat betekent het voor het leven in de huidige samenleving?

Dat zullen we tijdens dit weekend gaan verkennen. Niet door een training maar door te proeven van een benedictijnse levensvorm. We leven in het ritme van de abdij. In toelichting en gesprek gaan we zoek naar aanknopingspunten voor anders leven in onze eigen biografie. In meditatieve momenten gaan we ruimte maken voor de stem van de Ander in ons leven. In het zingen van monastieke gezangen ervaren we iets van de rijkdom en de volheid die het andere opent. Het weekend biedt een frisse kijk voor allen die benieuwd zijn om de andere kant te verkennen, van hun eigen leven en de benedictijnse levensvorm – gevorderden en beginners.

Kosten: € 135,00 (all in). Kamers met toilet en douche. Aanvang op vrijdag om 16.00 uur. Vertrek op zondag om 14.00 uur.

Als achtergrondliteratuur:

Thomas Quartier, Anders leven. Hedendaagse monastieke spiritualiteit (Heeswijk: Bernemedia 22015)

Ingebed in het ritme van het Benedictijnse kloosterleven en het liturgisch getijdengebed van de monniken wordt in vijf dagdelen op verschillende manieren aandacht besteed aan de verschillende thema’s. Informatie, meditatieve lezing, uitwisseling en creatieve werkvormen wisselen elkaar af.

Kosten: € 135,00 (all in). Aanvang op vrijdag om 16.00 uur. Vertrek op zondag om 14.00 uur.

Voor meer informatie: wegsite Stiltecentrum of email stiltecentrum@willibrords-abbey.nl. Aanmelding via: stiltecentrum@outlook.com

nov
6
zo
2016
Aanbidding Allerheiligst Sacrament @ St. WIllibrordsabdij
nov 6 @ 16:00 – 16:30

Iedere eerste zondag van de maand is er uitstelling van het Allerheiligst Sacrament vanaf 16:00 uur.

Aansluitend is de vespers.

nov
20
zo
2016
Hoogfeest: Christus Koning @ St. Willibrordsabdij
nov 20 hele dag
dec
8
do
2016
Hoogfeest: Maria onbevlekte ontvangenis
dec 8 hele dag

Vespers om 16:30 uur.

feb
12
zo
2017
Et sanabat omnes – Gezangen over genezing en troost. Door Voces Caelestes o.l.v. Hanneke van der Grinten @ St. Willibrordsabdij
feb 12 @ 14:30 – 15:30

Et sanabat omnes

Gezangen over genezing en troost

Eenmalig optreden van de gregoriaanse vrouwenschola Voces Caelestes, o.l.v. Hanneke van der Grinten.

Wij zijn zeer verheugd dat de gregoriaanse vrouwen-schola ‘Voces Caelestes’  een eenmalig optreden bij ons wil verzorgen!

Van 14:30 – 15:30 uur zullen gregoriaanse gezangen met als thema ‘genezing’ worden afgewisseld met voorgedragen gedichten.

Voces Caelestes is als enige Nijmeegse vrouwenschola gespecialiseerd in het zingen van gregoriaans. De schola werd in 2010 opgericht door Hanneke van der Grinten. Het koor is niet kerkgebonden en leden hoeven geen kerkelijke of religieuze achtergrond te hebben om zich aangetrokken te voelen door deze gezangen: het gregoriaans vraagt om een lijfelijke, beweeglijke manier van zingen die weldadig is voor lichaam en geest. De teksten vragen erom aandachtig gezongen en geïnterpreteerd te worden, wat al op veel concerten tot uitdrukking kwam.

Ziehier het programma: 12-02-2017 – Programma Voces Caelestes – Et Sanabat Omnes

feb
24
vr
2017
Abdij weekeind: Vind je Kiemcel. Tijd en ruimte voor het klooster in je leven. @ St. Willibrordsabdij
feb 24 @ 16:00 – feb 26 @ 14:00

Vind je Kiemcel.

Tijd en ruimte voor het klooster in je leven.

Stiltecentrum St. Willibrordsabdij Doetinchem – 24-26 februari 2017.

Begeleiding:

Prof. Dr. Thomas Quartier osb

Abt Henry Vesseur osb

Omschrijving:

Kiemcellen zijn afgezonderde deeltjes, maar ze bevatten het volle leven. Kloosterleven kan met een kiemcel worden vergeleken. Schijnbaar afgescheiden van de wereld oefenen kloosters een grote aantrekkingskracht uit – op hun bewoners, hun vrienden en velen die in het voorbijgaan gegrepen worden. Nog belangrijker dan het gebouw is het klooster dat ieder mens in zijn innerlijk draagt. De ware kiemcel ben jezelf, je moet hem alleen vinden. Tijdens dit weekend gaan we samen op zoek!

In het boek Kiemcellen staan ontmoetingen waarin aan de hand van kunst en engagement benedictijnse spiritualiteit voor het leven van vandaag wordt gezocht. Dit soort zoekbewegingen kun je het beste delen wanneer je er tijd en ruimte voor maakt. Proef het kloosterleven en vind je kiemcel. Ons weekend is geen training, maar een kennismaking, een gedeelde weg. Samen met de auteur van het boek, br. Thomas Quartier osb, en abt Henry Vesseur osb gaan we in dialoog over inzichten en oefenen we basishoudingen van het monastieke leven. We leven in het ritme van de abdij, krijgen impulsen en beleven meditatieve momenten.

Een unieke gelegenheid om het idee van je kiemcel aan den lijve te ervaren. Een spannende kennismaking voor hen die nog niet vertrouwd zijn met het kloosterleven en een verrassende verdieping voor bekenden, vrienden en oblaten – gevorderden en beginners.

Als achtergrondliteratuur:

KiemcellenThomas Quartier, Kiemcellen. Van klooster naar wereld (Heeswijk: Bernemedia 2016)

 

Kosten: € 150,00 (all in). Lakenhuur € 10,00. Kamers met toilet en douche.

Voor meer informatie:
www.willibrords-abbey.nl/stiltecentrum of mail stiltecentrum@willibrords-abbey.nl .

Aanmelden bij mevr. L. Vloemans per email: stiltecentrum@willibrords-abbey.nl

Deze tekst als pdf: Kiemcel weekend 24-26 februari 2017

 

mei
26
vr
2017
Verbintenissen – Ons leven in de spiegel van de eerste brief van Petrus @ St. Willibrordsabdij
mei 26 @ 16:00 – mei 28 @ 14:00

Verbintenissen

Ons leven in de spiegel van de eerste brief van Petrus

Begeleiding: Br. Johan te Velde osb

De eerste brief van de apostel Petrus wordt wel beschouwd als een kleine collectie van katechesen, preken, liederen en/of belijdenissen voor een doopliturgie. Er wordt een groep dopelingen aangesproken. Er komen mooie stukken over het leven en het lijden van Jezus in voor, maar het gaat ook over het alledaagse leven van de toehoorders. Christen zijn was in die eerste tijd geen gemakkelijke zaak. Ze hadden te maken met vervolging en onverdiend lijden. Er waren er die begonnen te twijfelen of ze dit wel wilden. Er komen allerlei soorten verbintenissen aan de orde, zoals het huwelijk, vormen van partnerschap, werknemer-zijn; en van de mensen in hun navolging van Jezus, zoals doop en vormsel, de monastieke professie en de oblatuur. Gedoopt zijn gaat immers over een band aangaan, een verbondenheid en een verbintenis. Ook Benedictus citeert de brief van Petrus, in hoofdstuk 57 van de Regel: Leef en werk zo ‘…dat God in alles verheerlijkt wordt’. Als mens heb je een eigen levensvisie en spiritualiteit en die beleef je in eigen verbintenissen. Petrus houdt ons een spiegel voor en stelt ons vragen over onze engagementen: welke keuzes maak jij in je leven? Wat kost het je om daarin te volharden? Wanneer voel je je beproefd en uitgedaagd? Waar hoop je op en wat is je perspectief?

Aan de hand van fragmenten uit de eerste Petrusbrief en onze eigen levensverhalen en met behulp van verschillende werkvormen zullen we op deze vragen ingaan.

 

Lakenhuur € 10,00. Kamers met toilet en douche. Maaltijden zijn vegetarisch.

Voor meer informatie:

www.willibrords-abbey.nl/stiltecentrum of mail stiltecentrum@willibrords-abbey.nl .

Aanmelden bij mevr. L. Vloemans per email: stiltecentrum@willibrords-abbey.nl

De brochure met de abdijweekeinden: Brochure Abdijweekeinden 2017

jul
3
ma
2017
Icoonschildercursus Doetinchem @ St. Willibrordsabdij
jul 3 @ 11:00 – jul 7 @ 14:00

Icoonschildercursus Doetinchem

Op veler verzoek organiseert Atelier Elisabeth in de week van 3 t/m 7 juli 2017 een icoonschildercursus in de Willibrordsabdij te Doetinchem.

De cursus is primair voor beginners. U kunt kiezen uit twee iconen: aartsengel Michaël of Gabriël op een plank van 20×25 cm.

Inbegrepen in de cursus zijn vier overnachtingen in de Abdij in een eenpersoonskamer met douche en toilet en alle maaltijden. Ook het gebruik van klein materiaal (pigmenten en penselen) is inbegrepen. De plank (€ 25,00) dient ter plekke betaald te worden.
Kosten: € 530,00 per persoon.

Inschrijfgeld € 35,00. U bent verzekerd van een plaats als het inschrijfgeld betaald is.

Bij annulering wordt het inschrijfgeld terugbetaald als het lukt uw plaats door een andere deelnemer te vullen.

Lakenpaketten (onderlaken, laken, sloop, twee handdoeken en twee washandjes) zijn beschikbaar voor € 10,00, maar u kunt ook eigen beddengoed en handdoeken meenemen.
Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen via e-mail iconenatelier.elisabeth@gmail.com

sep
22
vr
2017
Liturgisch leven – Benedictijnse impulsen @ St. WIllibrordsabdij
sep 22 @ 16:00 – sep 24 @ 14:00

Liturgisch leven

Benedictijnse impulsen

Begeleiding: Prof. Dr. Thomas Quartier osb Abt Henry Vesseur osb

 

Leven in een abdij oefent al eeuwenlang een grote fascinatie uit: op monniken die hun leven aldaar doorbrengen,

maar ook op mensen die zoeken naar een levensvorm die recht doet aan hun sterke en zwakke kanten. De kunst

van het benedictijnse leven bestaat erin je open te stellen en ontvankelijk te zijn voor waar het om gaat. Dat gebeurt door liturgisch te leven. Maar al te vaak krijg je daar door de media een romantisch beeld van: alsof een benedictijnse levensvorm je alles voorschotelt, en je in alle rust en regelmaat lekker kunt relaxen. Het echte leven volgens de Regel van Sint Benedictus uit de 6e eeuw gaat dieper dan dat. Het betekent om echt liturgisch te gaan leven. Je laat je keer op keer weer ‘storen’ en uit je vastgelegde patronen halen. Staat dat niet op gespannen voet met de concrete praktijk van het kloosterleven? En wat betekent het voor het leven in de huidige samenleving?

Dat zullen we tijdens dit weekend gaan verkennen. We leven in het liturgische ritme van de abdij. In toelichting en gesprek, in meditatieve momenten en in het zingen van monastieke gezangen ervaren we iets van de rijkdom en de volheid die het andere opent. Het weekend biedt een frisse kijk voor allen die benieuwd zijn om de andere kant te verkennen, van hun eigen leven en de benedictijnse levensvorm – gevorderden en beginners.

Als achtergrondliteratuur: THOMAS QUARTIER OSB , Liturgische spiritualiteit. Benedictijnse impulsen voor klooster, kerk en wereld (Heeswijk: Bernemedia 2017).

Lakenhuur € 10,00. Kamers met toilet en douche. Maaltijden zijn vegetarisch.

Voor meer informatie:

www.willibrordsabdij.nl of mail stiltecentrum@willibrords-abbey.nl .

Aanmelden bij mevr. L. Vloemans per email: stiltecentrum@willibrords-abbey.nl

Brochure abdijweekeinden: Brochure Abdijweekeinden 2017

okt
12
do
2017
Hoogfeest: Kerkwijding St. Willibrordsabdij (1952)
okt 12 hele dag

Op 12 oktober 1952 vond de inwijding plaats van de Abdijkerk van onze abdij.

Dagorde als op zondag, de vespers is om 16:30 uur.

feb
13
di
2018
Gewijzigde vespers @ St. Willibrordsabdij
feb 13 @ 15:30 – 16:00
mei
15
di
2018
De mis is later! @ St. Willibrordsabdij
mei 15 @ 10:00 – 11:00

De mis is om 10:00 uur in plaats van 09:30 uur !!

mei
21
ma
2018
Aangepaste officies !! @ St. WIllibrordsabdij
mei 21 hele dag

Er zijn deze dag aangepaste officies:

Geen lezingendienst
06:15 uur – Lauden
Geen mis
Geen middagdienst
Geen vespers
21:00 uur – Completen

okt
12
vr
2018
Hoogfeest: Kerkwijding St. Willibrordsabdij (1952)
okt 12 hele dag

Op 12 oktober 1952 vond de inwijding plaats van de Abdijkerk van onze abdij.

Dagorde als op zondag, de vespers is om 16:30 uur.

nov
1
do
2018
Hoogfeest: Allerheiligen @ St. Willibrordsabdij
nov 1 hele dag

De vespers is om 17:30 uur!

nov
29
do
2018
Let op: de vespers zijn om 17:00 uur! @ St. Willibrordsabdij
nov 29 @ 17:00 – 17:30

De vespers zijn vandaag om 17:00 uur i.p.v. 17:30 uur !!

mrt
5
di
2019
Gewijzigde vespers !! @ St. Willibrordsabdij
mrt 5 @ 15:30 – 16:00
okt
12
za
2019
Hoogfeest: Kerkwijding St. Willibrordsabdij (1952)
okt 12 hele dag

Op 12 oktober 1952 vond de inwijding plaats van de Abdijkerk van onze abdij.

Dagorde als op zondag, de vespers is om 16:30 uur.

jun
1
ma
2020
Online-Boekpresentatie vanuit de Abdijhoeve @ YouTube
jun 1 @ 13:00 – 14:00
okt
12
ma
2020
Hoogfeest: Kerkwijding St. Willibrordsabdij (1952)
okt 12 hele dag

Op 12 oktober 1952 vond de inwijding plaats van de Abdijkerk van onze abdij.

Dagorde als op zondag, de vespers is om 16:30 uur.