In de monastieke traditie is een enorme rijkdom aan psychologische ervaring en wijsheid verborgen. Benedictus adviseert zijn monniken stabiel te blijven en niet telkens weg te lopen voor hun problemen. Een advies dat Sigmund Freud vele eeuwen later ook zou geven aan patiënten voor een psychoanalytische behandeling.
De twaalfde eeuwse monnik Aelred van Rievaulx beschrijft hoe we toegang kunnen vinden tot onze ziel door onszelf eerst leeg te maken, en dan te laten vullen door goddelijke genade. Hoe doe je dat? Wat is dat: goddelijke genade? En wat is trouwens de ziel? Is dat niet ons brein?
Teksten die op het eerste gezicht vreemd overkomen kunnen ons confronteren met wat onbekend is in de ander, maar ook in onszelf. Dat kan juist helpen niet alleen onszelf, maar ook de ander beter te leren kennen – zelfs de Ander naar wiens beeld en gelijkenis we geschapen zijn.
We werken vanuit het boek: Ziel. Monastieke psychologie in de twaalfde eeuw. Willem van Saint-Thierry, Isaac van Stella, Aelred van Rievaulx. Vertaling, inleiding en annotatie van Joost Baneke, voorwoord van Elias Dietz ocso. Damon, Eindhoven, 2020.
Brochure Abdijweekenden Abdijhoeve Betlehem 2021 130.38 KB 2473 downloads
Brochure Abdijweekenden Abdijhoeve Betlehem 2021. ...Brochure zenretraites Abdijhoeve Betlehem 2021 104.68 KB 3388 downloads
Brochure zenretraites Abdijhoeve Betlehem 2021 ...Een weekend rond de Bijbelse lofzangen van Maria en Simeon, die opgenomen zijn in het Avondgebed en de Dagsluiting: het Magnificat en het Nunc Dimittis.
De beide teksten zullen in de beproefde vorm van de lectio divina, in een meditatieve ‘Bildbetrachtung’ van twee schilderijen van de Visitatie en de Opdracht in de Tempel, en in luistermeditaties rond twee composities van J.S. Bach en David Willcocks worden overwogen. Werkvormen die trouwens in elkaar over kunnen gaan.
Twee lofzangen die fundamentele levensveranderingen en het nieuwe licht vieren.
Brochure Abdijweekenden Abdijhoeve Betlehem 2021 130.38 KB 2473 downloads
Brochure Abdijweekenden Abdijhoeve Betlehem 2021. ...Op de eerste zondag van de maand is er uitstelling van het H. Sacrament om 16:00 uur, met aansluitend de vespers.
Dagorde van de dag.
Brochure zenretraites Abdijhoeve Betlehem 2021 104.68 KB 3388 downloads
Brochure zenretraites Abdijhoeve Betlehem 2021 ...De dagorde is als op zondag.
De lezingendienst van 06:15 uur komt te vervallen:
07:30 uur Lauden
09:30 uur Hoogmis
12:15 uur Middagdienst
16:30 uur Vespers met aansluitend uitstelling van het H. Sacrament
20:30 uur Completen
Dagorde van de dag.
De lezingendienst van 1 januari (6:15 uur) komt te vervallen.
Dagorde is als op zondag, de lezingendienst (06:15 uur) vervalt, de vespers is om 16:30 uur.
Op de eerste zondag van de maand is er uitstelling van het H. Sacrament om 16:00 uur, met aansluitend de vespers.
Dagorde als op zondag, de vespers is om 16:30 uur.
Dagorde van die dag:
door de week vespers om 17:00 uur, beh. donderdag: 17:30 uur,
zondag vespers om 16:30 uur.
De kartuizers vertegenwoordigen een eigen traditie binnen de monastieke geschiedenis: zij leven als kluizenaars in een gemeenschap. In hun spiritualiteit spelen het stilzwijgen en de uiterlijke eenzaamheid een belangrijke rol, niet als doel op zichzelf, maar als middel om een innerlijke ontvankelijkheid voor de aanwezigheid van God mogelijk te maken. In de stilte worden wij aangeraakt door de Eeuwige.
Tijdens dit weekeinde maken we kennis met de spiritualiteit van de kartuizers. We verdiepen ons in enkele mystieke teksten die uit de kartuizerwereld zijn voortgekomen, onder meer van Bruno van Keulen, van Guigo I en Guigo II en van Margareta van Oingt.
Brochure Abdijweekenden Abdijhoeve Betlehem 2022
Op de eerste zondag van de maand is er uitstelling van het H. Sacrament om 16:00 uur, met aansluitend de vespers.
Retraite alleen bedoeld voor vrouwen.
Brochure zenretraites Abdijhoeve Betlehem 2022
Het Bijbelse uittochtverhaal, zoals we dat in Exodus vinden, geldt als een van de basisverhalen van joodse en christelijke spiritualiteit. Het gaat om twee bewegingen: het loskomen van alles wat je onvrij houdt en je tot slaaf maakt, en het in vertrouwen op weg gaan naar het nieuwe en onbekende. Het is de doortocht van dood naar leven zoals christenen die met Pasen vieren.
Wij gaan in dit weekend het verhaal lezen en onze eigen levensverhalen er naast zetten. Waar hebben wij in ons leven bevrijding ervaren? Hoe zijn wij zelf op weg naar het land dat ons belooft is?