Bouw van de Abdij

Geplaatst op

De Gelderse monniken moesten in hun nieuwe onderkomen enigszins improviseren. Ze onttrokken de wandschilderingen van kasteel Slangenburg met gordijnen en bordpapier aan het oog, om een meer kloosterlijke sfeer te creëren. De grote zaal werd met antieke meubels ingericht als kapel.

In de jaren van de wederopbouw na 1945 konden de monniken moeilijk aan bouwmateriaal komen. Al het beschikbare bouwmateriaal was gevorderd voor de bouw van burgerwoningen. Pater Van den Biesen sjouwde het land af op zoek naar materiaal. Puin uit Arnhem en Doetinchem werd gebruikt om de toegangsweg te verharden. Verwrongen staven ijzer van de gebombardeerde Hembrug werden recht gebogen om als betonijzer te dienen. In 1948 kon begonnen worden met de aanleg van kelders en funderingen. Pater Van den Biesen kon de hand leggen op afgekeurde straatstenen en liet kloostermoppen bakken. Op 30 april 1949 werd de eerste steen gelegd, met als inscriptie: “In petra stabilitus non concutior (op de rots gegrondvest sta ik pal) 30 april 1949”.

Wie goed kijkt, ziet overal stenen van verschillende grootte in het klooster. Ter versiering zijn grijze stenen van de gebombardeerde kerk van Arnhem gebruikt. Omdat er niet aan hout te komen was, zijn de vloerdelen gemetseld van perfora stenen, versterkt met betonijzer, en daarna op hun plaats getakeld.

Elke middag, van 14.00 tot 17.00 uur, werkten de paters en broeders aan de bouw van hun klooster. De lokale bevolking toonde al snel respect voor de hard werkende monniken. Regelmatig staken ze de helpende hand toe. Ook uit de verdere omgeving kwamen mensen helpen, zoals studenten uit Nijmegen en padvinders.

Op zondag 5 oktober 1952, na 4 jaar bouwen, was het zover: de monniken sloten hun kasteelperiode af met het zingen van een Te Deum en trokken naar hun nieuwe klooster.

Op 12 oktober consacreerde monseigneur B. Alfrink, de toenmalige coadjutor van de Aartsbisschop van Utrecht, de abdijkerk. Op 5 juni 1954 werd het klooster door de abt van Solesmes tot zelfstandige abdij verheven. Een maand daarna, op 14 juli, werd Dom Tholens tot de eerste abt gewijd. In overleg met de overheid hielden de monniken het kasteel aan als gastenverblijf.

Benedictijnen
Bouw van de Abdij
1952 – 2013
2014 – 2015
2018 – 2021