Dag van de Monastieke Interreligieuze Dialoog – Een indruk

Dinsdag 13 juni was de dag van de Monastieke Interreligieuze Dialoog (DIM), dit maal gehouden in onze Willibrordsabdij.

We mogen spreken van een zéér geslaagde dag, waarbij 18 deelnemers, voornamelijk van de Trappistenfamilie uit België en leden van de Boeddhistische gemeenschap Zenriver uit Uithuizen (nabij stad Groningen) elkaar mochten ontmoeten.

De Deelnemers (vader Abt Vesseur was even afwezig)

Ons lief abdijtje (algemene opinie van de deelnemers) trad op als gastheer. Het verliep allemaal vlotjes dankzij de communautaire ondersteuning van keuken-refter-vervoer-terras-zelfservice en fotograaf. De door vader Abt Vesseur aangeboden vegetarische warme maaltijd werd door alle deelnemers gewaardeerd.

Er waren twee conferenties: “Inzicht en Compassie in het Boeddhisme” door Tenkei Roshi en “Nooit wanhopen aan Gods barmhartigheid” door vader Abt Vesseur. Tot slot was er een panel gesprek met de twee sprekers. Er was een een authentieke ‘click’ tussen de twee sprekers, welke uitmondde in persoonlijke getuigenissen van hun beider zich geroepen voelen tot een leven van ‘on-nuttigheid’ maar 100% zinvol!

De onderlinge uitwisseling van de Christelijke monniken/monialen enerzijds en de Zenriver Sanga (gemeenschap) was spontaan, vreugdevol en natuurlijk.

Dit soort interreligieuze ontmoetingen voedt ons als mens en brengt ons voorbij het louter oppervlakkige.