Preek 17e zondag door het jaar B

Weten wij ( nog ) wat honger is ? U bent niet met een lege maag naar hier gekomen. Er zijn wereldwijd 120 miljoen mensen die hongersnood lijden. Het is een probleem dat met meer en eerlijker verdeling grotendeels opgelost zou kunnen en dus moeten worden. Dan praten we dus over een materieel voedseltekort- en nood.

In het evangelie vandaag is het Jezus die de honger van de mensen stilt. Hij voedt 5000 man met vijf broden en twee vissen. Maar het is – hoe groot dit broodwonder ook is – pas een aanzet om de diepere geestelijke honger op het spoor te komen. Daar gaat het Jezus om en daar zal Hij de nadruk op leggen. Ons dagelijks brood staat zo in relatie met Levensbrood dat Jezus ons wil aanreiken. Dat Hijzelf is. Hij bidt daarvoor. Leeft er voor.

De Eucharistie die we vieren zal hierin voorzien. De Maaltijd van de Heer die ons vandaag wil sterken. Jezus maakt zich geliefd, populair. Maar is Hij koning van de broodvoorziening of koning van ons hart ? Richten wij ons tot Hem opdat Hij ons, omdat Hij ons wil verzadigen. Hij alleen.

Download de preek hier:

Pictogram

Preek 17e zondag door het jaar B 36.12 KB 22 downloads

Preek 17e zondag door het jaar B ...

Volg de eucharistie hier: op YouTube.