Preek Hemelvaart door het jaar B

Veertig dagen na Pasen vieren we de hemelvaart van Jezus. Na zijn verrijzenis is Jezus gedurende veertig dagen aan zijn leerlingen verschenen om met hen te spreken over het Rijk van God. Hij at en dronk met hen om hun te bewijzen dat Hij in leven was. De leerlingen moesten na Pasen afscheid nemen van de Jezus die zij daarvoor hadden gekend.

Op de veertigste dag was er opnieuw een moment van afscheid. De verrezen Heer werd ten hemel opgenomen. Maar Hij bleef als de Levende verbonden met zijn leerlingen. Hij heeft hun de bijstand van zijn heilige Geest beloofd. En we horen hoe de apostelen na Hemelvaart er op uit trokken om het evangelie te prediken. “En de Heer werkte met hen mee en schonk kracht aan hun woord.”

Door die prediking geloven wij nu in Christus. Maar ook voor ons is nu het veertig dagen na Pasen. En ook wij worden uitgenodigd om in ons geloof een volgende stap te zetten. We nemen afscheid van een bepaalde voorstelling van de Heer. In zijn Hemelvaart trekt Jezus ons als het ware met zich mee terwijl we toch op deze wereld blijven. Hij blijft met ons verbonden en werkt met ons mee.

Lees de preek hier: 10-05-2018 – Preek Hemelvaart door het jaar B